Studieclub I-grow op bezoek in Luttelgeest

Op donderdag 2 november 2023, verzamelden we ons met een groep enthousiaste deelnemers voor een buitengewone excursie naar Aardwarmte Combinatie Luttelgeest en Boomkwekerij J.P. van Straalen in Luttelgeest. Het was een avond vol kennis, inspiratie en het delen van ervaringen.

De avond begon bij Aardwarmte Combinatie Luttelgeest (ACL), een innovatieve onderneming die voortkomt uit de samenwerking tussen plantenkwekerij Bernhard Groep en paprikateler Tas Paprika. We werden hartelijk ontvangen met koffie en een welkomstwoord. De heer Bernhard vertelde boeiende inzichten over hun inspanningen om aardwarmte te winnen op een diepte van ongeveer 2.000 meter. De toekomstplannen om andere tuinders aan te sluiten op deze bron beloven een duurzame en positieve impact op de regio.

Na dit welkomstwoord kregen we een boeiende rondleiding door het gebouw van ACL. We kregen de kans om het proces van aardwarmtewinning van dichtbij te bekijken en stelden vragen aan de deskundigen ter plaatse.

Vervolgens vertrokken we naar Boomkwekerij J.P. van Straalen jr. Dit bedrijf, dat zijn oorsprong vond in 1979, heeft een indrukwekkende evolutie doorgemaakt. De familie Van Straalen begon als een bescheiden kwekerij naast hun ouderlijke boerderij in Waddinxveen, maar hun passie voor groei en kwaliteit leidde tot een verhuizing naar Luttelgeest. Hier konden ze uitbreiden naar 6 hectare aan kweekgebied, en zoon Marco trad ook toe tot het bedrijf.

Bij Boomkwekerij J.P. van Straalen jr. werden we verwelkomd door de familie zelf, die ons met trots rondleidden door hun bloeiende bedrijf. We kregen een kijkje achter de schermen van het kweken van Salix, Euonymus en siergrassen, en hoorden over de uitdagingen en successen die het bedrijf hebben gevormd.

De avond eindigde met een gezellige afsluiting, waarbij we konden napraten en genieten van een hapje en een drankje.