Studieclub I-grow op bezoek bij Boomkwekerij H. Veldhuis

Op donderdag 6 juli 2023 vond er een inspirerende studieclubavond plaats bij Boomkwekerij Veldhuis in Raalte. De avond stond volledig in het teken van innovaties in de boomkwekerijsector, met specifieke aandacht voor twee belangrijke onderwerpen: innovatieve technieken/robotisering en biologische bestrijding/biodiversiteit. Hieronder volgt een verslag van de avond.


De avond begon om 18:00 uur met een inloop, waarbij de deelnemers de gelegenheid kregen om te genieten van een broodje hamburger en/of worst. Tevens was er al de mogelijkheid om kennis te maken met de GMEC, het rijdende leslokaal van Zone.college, dat vernieuwende leermiddelen zoals Augmented Reality brillen, Virtual Reality simulatoren en 3D-lesmateriaal bevat.


Om 19:00 uur werd de avond officieel geopend met een welkomstwoord van Bertus Boer. Ook werd Peter Morrenhof als nieuw bestuurslid voorgesteld, waarmee het bestuur verder versterkt word.


Vervolgens begon de eerste presentatie, gegeven door Arie-Jan Broere van Broere irrigatie B.V. Hij behandelde diverse interessante onderwerpen, zoals het bepalen van de optimale hoeveelheid neerslag voor een succesvolle teelt. Daarnaast besprak hij het veilig en betrouwbaar gebruik van nematoden en andere middelen in combinatie met water. Ook werd ingegaan op watergeven met behulp van solar-energie en accu’s, evenals het monitoren van waterhoogtes in bronnen en het registreren van watervolumes om waterrechten veilig te stellen.


Hierna begon de tweede presentatie, verzorgd door Arie Schipper van Delphy. Hij nam de deelnemers mee in de wereld van robotisering in de boomkwekerij. Verschillende technieken en mogelijkheden van robots werden besproken, met als doel het verbeteren van de efficiëntie en kwaliteit van de productieprocessen.

Om 20:30 uur vond een rondleiding over de nieuwe kwekerij plaats, verzorgd door Herco Veldhuis. Herco zit nu ongeveer twee jaar op deze locatie na de verhuizing vanuit Hoonhorst. De deelnemers kregen de gelegenheid om de innovatieve manier van kweken van dichtbij te ervaren en vragen te stellen.


De avond werd afgesloten om 21:30 uur met een activiteit waarbij de aanwezigen zelf aan de slag konden met de GMEC van Zone.college. Dit rijdende leslokaal bood de mogelijkheid om de nieuwste technologieën te ervaren. Daarnaast werd er nog een hapje en een drankje gedaan.


Al met al was de studieclubavond een succesvol evenement waarin de deelnemers werden geïnformeerd en geïnspireerd op het gebied van innovaties in de boomkwekerijsector. De interessante presentaties, de inspirerende rondleiding en de mogelijkheid om de GMEC te ervaren, zorgden voor een waardevolle en leerzame avond voor alle aanwezigen.