Jaarverslag 2022

Jaarverslag 2022

In 2022 hebben we als studieclub weer ‘normale’ bijeenkomsten kunnen houden. Hier lees je de activiteiten van dit jaar. Wil je na het lezen van deze activiteiten lid/sponsor worden? Je kunt je hier aanmelden: http://www.studieclubigrow.nl/lidsponsor-worden/

1 maart 2022

Op 1 maart hebben we voor het eerst sinds lange tijd weer een excursie gehad met onze studieclub I-grow.

Rond 19:00 uur begon de avond met een bakje koffie. Iedereen had elkaar een lange tijd niet gezien en er was natuurlijk genoeg om bij te praten.

Na de koffie nam Raymond ons mee over de kwekerij. Hij heeft ons alles laten zien over zijn bedrijf en de kunst van het stekken van planten. Mooi om te zien hoe de gewassen er bij staan. Superkwaliteit!

Na de rondleiding hebben we afgesloten met een hapje en een drankje. Het was een erg leerzame en gezellige avond! Raymond bedankt!

31 mei 2022

Op dinsdag 31 mei was studieclub I-grow uitgenodigd om de presentaties van de projecten uitgevoerd door studenten Teelt & Technologie van het Zone college bij te wonen. Daarnaast was er ook een gastspreker van Yara meststoffen.

De studenten Teelt & Technologie hebben presentaties gegeven over de volgende onderwerpen:

 • Schimmel en bacterie preparaten bij komkommers en paprika’s met Bactiva
 • Biologisch substraat van Lensli
 • Substraat van Grodan
 • Kerststerren op veenvrije potgrond met kwekerij Wouters
 • Afbraaksnelheid van biologisch touw in de groenteteelt met van den Belt tomaten
 • Bokashi proef met Agriton
 • Verschillende paperplugs van Green Products

Het was een boeiende avond met veel interessante vernieuwingen voor de sector. Goed om te zien dat de studenten van Zone.college veel samenwerken met het bedrijfsleven.

De complimenten aan de studenten en de organisatie!

29 juni 2022

Op 29 juni is de studieclub I-grow met ongeveer 20 deelnemers op bezoek geweest bij een van de oudste boomkwekerijen van Nederland; Bischoff Tulleken in Heerde .

Vanaf 19:15 werden we vriendelijk ontvangen met een bakje koffie door Arie en Hidde van Dam. Rond half acht begon de rondleiding over de kwekerij, de start was in de nieuwe loods. Een erg mooie loods waarin binnenkort de kantine en het kantoor nog gerealiseerd gaan worden.

Nadat we de loods hebben bekeken zijn we een rondje over de kwekerij gelopen waarin Hidde veel vertelde over onkruidbeheersing, water geven, goed bodembeheer en het voorkomen en bestrijden van ziekten en plagen.

De rondleiding duurde ruim een uur waarna we in de loods met gezellig met elkaar hebben bijgepraat. Het was goed om elkaar weer even te zien en te praten over wat er speelt in de boomkwekerij.

30 september 2022

Op 30 september juni is Studieclub I-grow met ongeveer 15 deelnemers op bezoek geweest bij Van Vliet New Plants.

We werden hartelijk ontvangen rond 19:00 uur met een kop koffie door Zwier Nooteboom en Van Vliet senior, na de koffie werden we rondgeleid door van Vliet senior en Zwier.

Van Vliet is op deze locatie al 50 jaar geleden begonnen met de aanplant van de bomen. Nadat hij met pensioen gegaan was is de tuin doorontwikkeld naar de huidige staat waar hij nu in verkeerd.

De tuin is bijna 2 ha groot en dus ook veel te groot, om 20:00 uur al donker, om in een uur goed te bekijken, zeker omdat er regelmatig stil gestaan werd bij een variant die nog onder nummer of onder hun licentie vallen.

We werden ook regelmatig eraan herinnerd om zeker nog een keer terug te komen op een tijdstip dat de tuin open is voor publiek.

Na de rondleiding was er gelegenheid om met Zwier te praten hoe het in zijn werk gaat, het kwekersrecht. Dit is een zeer complex gebeuren en voor iedereen zeer leerzaam om te horen. Ook werd er onderling met elkaar veel besproken en afspraken gemaakt.

Mooi om te zien hoe zo`n avond weer veel los maakt bij de deelnemers en ze elkaar enthousiast bevragen over elkaars bedrijf.

We kijken weer terug op een geslaagde avond en bedanken van Vliet plant voor de gastvrijheid en Zwier en senior voor de mooie rondleiding en boeiende conversatie.

1 november 2022

Op 1 november 2022 zijn we met Studieclub I-grow op bezoek geweest bij WPA-Robertus Zeker & Vast B.V. in Dedemsvaart.

Op deze avond, waar bijna 20 deelnemers op af kwamen, was een onderdeel van de bijscholing van de spuitlicentie.

Dorus Rijkers van Bayer vertelde over de veranderende gewasbescherming in de boomkwekerij. Een mooi verhaal waarin de kwekers werden meegenomen in het ontwikkelen van een nieuw gewasbeschermingsmiddel. Aan de orde kwamen ondermeer:

 • Resistentiemanagement, wat is het en hoe werkt het?
 • Taxuskeverbestrijding ins en outs
 • Spintbestrijding op een geïntegreerde manier in de boomkwekerij (containerteelt vooral)
 • Gewasbescherming nu en in de toekomst:  hoe gaat het de komende jaren veranderen en wat verwachten klanten in de boomkwekerij

Daarnaast hebben we gesproken over het voorkomen en bestrijden van de meest voorkomende ziekten en plagen in de boomkwekerij.

Ook hebben we een rondleiding gekregen over de locatie van WPA-Robertus Zeker & Vast B.V. Een indrukwekkend verhaal over het winnen van de zaden en het opslaan van de gewasbeschermingsmiddelen en de bemesting.

Na deze avond hebben we afgesloten met een hapje en een drankje en met dank aan de organisatoren.